افتتاح سامانه مرکز رصد فرهنگی و اجتماعی آموزش عالی ایران

سامانه مرکز رصد فرهنگی و اجتماعی آموزش عالی ایران به مناسبت هفته پژوهش با حضور معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم افتتاح شد.

افتتاح سامانه مرکز رصد فرهنگی و اجتماعی آموزش عالی ایران

به گزارش ۸دی، مراسم افتتاح این سامانه با عنوان مرکز رصد فرهنگی و اجتماعی آموزش عالی ایران امروز با حضور عبدالحسین کلانتری معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و روسای مراکز پژوهشی و صاحبنظران و پژوهشگران در تالار فارابی موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی برگزار شد.

در این سامانه داده های پیمایشی مرتبط با جامعه هدف آموزش عالی یعنی دانشجویان و اعضای هیات علمی، مدیران، کارکنان و دانش آموختگان تجمیع و در قالب منحصر به فرد برای استفاده در پژوهش های مطالعات آموزش عالی ایران در اختیار آن حوزه قرار می گیرد.

هزار و ۴۲۶ نشریه علمی تا پایان سال ۱۴۰۰ به چاپ رسید

معاون پژوهشی وزارت علوم در این مراسم که به صورت وبیناری شرکت کرد در سخنانی بیان کرد: رهبر معظم انقلاب بارها تاکید کردند که باید برای گسترش زبان فارسی در سطح بین المللی و جهان به عنوان یک زبان علمی کوشا باشیم و قطعاً یکی از ماموریت های اصلی وزارت علوم و تحقیقات و فناوری اجرای فرامین ایشان است. ما به دنبال این هستیم که ضمن اینکه توجه ویژه داشته باشیم به موضوع، چگونه می توانیم از ظرفیت های موجود در سطح جهان استفاده و فرامین رهبری را اجرا کنیم.

وی در ادامه افزود: ایران در سال ۱۹۹۶ در تولید علم ایران با ۸۵۶ مقاله رتبه ۵۴ را داشت که در سال ۲۰۲۱ میلادی با قریب ۷۸ هزار مقاله به رتبه ۱۵ رسید که این بدلیل حمایت های بی دریغ رهبر معظم انقلاب و سرمایه گذاری انجام شده در این حوزه بود که باعث شد جایگاه بسیار خوبی هم پیدا کنیم. این رشد در حالی اتفاق افتاد که تمام کشورهای در حال رشد و پیشرفته دنیا سرمایه گذارهای بزرگی در بخش پژوهش و فناوری کردند و خود را همواره ارتقا دادند، ما در یک مسابقه بین المللی توانستیم چنین دستاوردهایی را داشته باشیم.

پیمان صالحی در ادامه به تعداد نشریات مورد تایید وزارت علوم اشاره کرد و گفت: تا پایان سال ۱۴۰۰، هزار و ۴۲۶ نشریه به چاپ رسید که بیشترین تعداد نشریه مورد تایید وزارت علوم در حوزه علوم انسانی است و طبق آماری سال گذشته ۷۸۸ نشریه مربوط به حوزه علوم انسانی، اجتماعی و اسلامی است. در رشته های فنی مهندسی ۲۲۷ نشریه ، کشاورزی منابع طبیعی ۱۸۵ نشریه ، علوم پایه ۱۶۰ نشریه در این مدت منتشر شد.

این مسئول عنوان کرد: در نشریات داخلی که بیشتر به زبان فارسی است حدود ۸۰۰ مجله در حوزه علوم انسانی داریم. در سال ۲۰۲۱ میزان مقالاتی که از ایران چاپ رسیده ۷۸ هزار مقاله است اگر توجه کنید حوزه های مربوط به علوم انسانی و علوم اجتماعی در صدر قرار ندارد بنابراین اگر بتوانیم مجوز مجلات فارسی را در نمایه های بین المللی در اسکوپوس بگیریم عملا نه تنها زبان فارسی را به نوعی در نشریات بین المللی وارد کرده‌ایم و گسترش دادیم بلکه کمک کردیم مقالات و ایده ها و نظریه های ما در سطح جهان بیشتر دیده شود و خوانده شود.

وی همچنین ادامه داد: در یک سال گذشته اقدامات متنوعی را در این زمینه انجام داده ایم ،کارگاه های متنوعی را برگزار کردیم ،کتابچه های راهنما منتشر شد، حتی بارها برای مدیران مسوول، دبیران مجلات و روسای دانشگاه‌ها را در این زمینه توجیح کردیم. شیوه نامه های تشویقی برای مدیران مسئول و سردبیران گذاشتیم.در کنار ان جوایز نقدی در نظر گرفتیم. به تمامی نشریاتی که در یک سال گذشته موفق شدند در نمایه اسکوپوس نمایه شوند ۱۰۰ میلیون به نشریه جایزه داده می شود و حتی جایزه نقدی به افراد پرداخت شد.

معاون وزیر علوم از برگزاری هفت کارگاه برای آموزش دبیران، سردبیران و مدیران مسئول نشریاتدر سال گذشته خبر داد و گفت: در این کارگاه ها که به صورت آنلاین برگزار شد ۹۰۰ نفر شرکت کردند. تاکنون ۱۵۰ نشریه را که به نمایه اسکوپوس نزدیک هستند، انتخاب کردیم و روی این ۱۵۰ نشریه سرمایه بیشتری انجام شد . اگر ما بتوانیم در “دی او جی” که در واقع پیش نیاز است ،نمایه سازی را انجام دهیم قدم بزرگی را برداشته ایم که البته ما در یک سال گذشته توانستیم بیش از ۹۱ نشریه را در “دی او جی” نمایه کنیم که مجموع آنها در کل کشور به ۶۹۶ مجله رسیده است. ایران در نشریات دسترسی باز با ۶۹۶ نشریه رتبه هفتم جهان را دارد و آنچه که برای ما مهم است این است که زبان فارسی از بین ۸۰ زبانی که دی او جی وجود دارد، رتبه یازدهم را به خود اختصاص داده است .

صالحی با بیان اینکه باید زحمات زیادی بکشیم تا این رتبه را به سمت رتبه های بالاتر ببریم، تصریح کرد: یعنی زبان فارسی به عنوان یک زبان علمی اولویت دار در سطح جهان شناخته شود و این دستور رهبر معظم انقلاب را اجرا کنیم.

در ادامه این مراسم ضمن تقدیر از پژوهشگران برتر موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی از پنج جلد کتاب جدید این موسسه رونمایی شد.

نظرات

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط پایگاه خبری تحلیلی 8دی در وبسایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد، منتشر نخواهد شد.
در حاشیه