یک میلیون تومان هزینه پزشک کودک

مصطفی اقلیما با اشاره به افزایش سن ازدواج تاکید کرد: بعد از ازدواج توصیه می شود که زوجین بچه دار شوند. حداقل هزینه پزشک یک بچه یک میلیون تومان است. در حالی است که یک بچه هزینه های دیگری مانند پوشک، شیرخشک، پوشاک و… نیز دارد.

ازدواج زنان در ۲۴ سالگی، مادر شدن در ۲۸ سالگی

حامد برکاتی، مدیرکل دفتر سلامت جمعیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز به سن فرزندآوری اشاره کرده و اظهار کرد: با شروع باروری هر زنی می تواند فرزندآوری کند ولی ازدواج ها حدود ۲۴ سالگی است و اولین فرزندآوری زنان در ۲۸سالگی رخ می دهد. با هر استاندارد جهانی ۲۸ سالگی برای فرزندآوری سن بالایی است. چرا که فرصت برای بارداری های بعدی محدود می شود.

عدم تعادل بین اشتغال زنان و فرزندآوری

وی با بیان این که باید تمام بخش های حاکمیت برای کاهش موانع فرزندآوری جوانان تلاش کنند، افزود: بین فرزندآوری با موضوع تحصیل و اشتغال زنان تعادل برقرار نیست. حاکمیت نتوانسته از زنی که تصمیم دارد تحصیلات خود را در مقاطع عالی ادامه داده و شاغل شود، برای فرزندآوری حمایت های لازم را داشته باشد. اگر چه برخی معتقدند که زنان نباید تحصیلات عالی یا اشتغال داشته باشند. ولی شیوه زندگی جوانان کنونی اشتغال زنان است پس باید این تعادل و همخوانی برای زنان برقرار شود. بنابراین باید از دختران برای ازدواج و زنان پس از ازدواج برای فرزندآوری حمایت های لازم صورت گیرد. قانونگذاری این حمایت ها برعهده مجلس، اجرای آن بر عهده دولت و نظارت بر اجرای آن بر عهده قوه قضائیه است. این حمایت ها باید صورت گیرد چرا که ۱۰ سال پس از ۱۸سالگی یک زن فرزندآوری اتفاق بیفتد قابل قبول نیست.

حامد برکاتی / مدیرکل دفتر سلامت جمعیت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

فرزندآوری از ۱۸سال به بعد

مدیرکل دفتر سلامت جمعیت وزارت بهداشت با بیان این که بارداری ها تا ۳۵سالگی مراقبت خاصی نیاز ندارد، گفت: زنان برای بارداری بعد از ۳۵سالگی به بعد مراقبت های لازم، غربالگری و حمایت در حوزه بیماری های مزمن (فشار خون و…) نیاز دارند. بارداری ها در سنین بالا، هزینه بیشتری را به کشور تحمیل می کند. برای همه کشورها لازم است که بارداری ها نهایتا تا دهه سوم زندگی بانوان اتفاق بیفتد. دختران می توانند بعد از ۱۸سالگی فرزندآوری کند به شرط آن که علاوه بر بلوغ جسمی به بلوغ عاطفی و فکری لازم برای زندگی اجتماعی رسیده باشد. اگر رویه ای که در ۱۵تا ۲۰ سال اخیر وجود دارد اگر توسعه پیدا کند فرزندآوری و جایگزینی جمعیت با مشکل روبرو خواهد شد. سال های اخیر در کشور فرزندآوری با مشکل روبرو شده است و مشکلات بیشتر خواهد شد.

کمک میلیونی کشورهای توسعه یافته به فرزندآوری

در کشورهای توسعه یافته که با کاهش چشمگیر جمعیت روبرو بودند از زوجین حمایت های مالی بسیاری شد تا بتوانند فرزند آوری کنند. دولت آلمان کمک هزینه ۳۰۰ یورو (بیش از ۹میلیون و ۵۰۰هزار تومان) تا ۱,۸۰۰ یورو (بیش از ۵۷میلیون تومان) در ماه آنهم به مدت ۱۴ماه برای فرزندآوری زوجین اختصاص داد. در سوئد فرزندان ۱ تا ۵ سال مشمول دریافت یارانه مراقبت‌های دولتی می‌شوند. مبلغ یارانه دولت سوئد برای کودک اول حدود ۱۰۵۰کرون(بیش از ۳۴میلیون تومان)، در ازای دو کودک ۲۲۰۰ کرون (تقریبا ۷۱میلیون تومان) است. اما ایران برای فرزندآوری چه مشوق هایی را در نظر گرفته است؟ حامد برکاتی، مدیرکل دفتر سلامت جمعیت وزارت بهداشت درپاسخ به این سوال به خبرنگار اجتماعی رکنا تاکید کرد: این سوال را به هر شکلی بدهم افرادی که آن را می خوانند فکر می کنند که می خواهیم هزینه کنیم. در این زمینه صرف منابع سرمایه گذاری است نه هزینه. ارکان کشور، جوانی جمعیت و حفظ تولید و حتی مباحث اجتماعی، اقتصادی، امنیتی و… به این سرمایه گذاری برای آینده نیاز دارد.

جذب جوان های جهان سومی در کشورهای توسعه یافته

وی با اشاره به این که در سال های اخیر آلمان سالیان ۳۰۰هزار مهاجر قبول می کند، تاکید کرد: در حقیقت کشورهای جهان سوم هزینه می کنند و کشورهای توسعه یافته این جوانان را جذب می کنند. این جوانان در کشورهای خود به نتیجه نرسیده اند. شاخصی در جمعیت وجود دارد به نام شاخص جایگزینی نیرو، که در ایران نزدیک ۱.۷ است. سال ۹۸ این شاخصص ۱.۷۴ بود و امسال حدود ۱.۷ است. وقتی این شاخص زیر ۱.۵ و ۱.۳ می رسد کشورها (حتی توسعه یافته) با هیچ مشوق و اقدامی نمی توانند جمعیت خود را تامین کنند و مجبورند، مهاجرپذیر شوند. مهاجرپذیری کشور ما به لحاظ قانونی مشکل دارد. از سوی دیگر با شرایط اقتصادی موجود نیروی کاری که از کشورهای همسایه به کشور آمده بودند ایران را ترک کردند و در بسیاری از حوزه ها با مشکل نیروی کار مواجه هستیم.

طرحی که ۱۰ سال در مجلس خاک خورد

مدیرکل دفتر سلامت جمعیت وزارت بهداشت با تاکید بر این که باید کشور برای این موضوع سرمایه گذاری کند، اظهار کرد: منابع این سرمایه گذاری در کشور وجود دارد ولی باید اولویت بندی صورت گیرد. طرحی “تعالی جمعیت” حدود ۱۰ سال است که در مجلس های مختلف مطرح شده است. خوشبختانه در مجلس فعلی به شکلی مصوب شد که این طرح اصل ۸۵ شده و کمیسیون ویژه ماده به ماده این طرح را بررسی و تصویب می کند. برخی از شاخص ها و اقداماتی که از نهاد خانواده، ازدواج زودهنگام، اشتغال و فرزندآوری زود و بیشتر جوانان حمایت می کند، در این طرح مطرح شده است. امیدواریم با تصویب طرح “تعالی جمعیت” شاخص های جمعیت را افزایش دهیم.

باید ترمز کاهش تولد را بکشیم

حامد برکاتی در پایان تاکید کرد: در وضعیت ویژه ای قرار داریم. شاخص نیرو در ایران زیر ۱.۷ قرار دارد و رشد جمعیتی سال گذشته به زیر یک درصد رسید. با مرگ هایی که به دلیل کووید-۱۹ داشته و خواهیم داشت این شاخص به اعداد پایین تر هم می رسد. بنابراین لازم است که سرمایه گذاری زودتر صورت گیرد تا حداقل ترمز افول جمعیت و عددکاهشی تولدها را بکشیم. با توجه به این که دهه شصتی ها (با وجود سن باوروری) به میانسالی رسیده اند و دهه هفتادی ها به سن باروری رسیده اند اگر این سرمایه گذرای صورت نگیرد، حتما در سال های آینده این افراد از باروری خارج شده و چالش های زیادی را خواهیم داشت. البته امروز هم با این چالش ها روبرو هستیم.