کفن پاره های پلاستیکی بر تن سبز گیلان

با کاروان گردشگری آمده بود از تهران به امید گلگشتی در طبیعت زیبای گیلان ، اما می گفت هرجا رفتیم زباله یک گام از ما جلوتر بود.

کفن پاره های پلاستیکی بر تن سبز گیلان

به گزارش ۸دی، آلودگی پلاستیک معضلی جهانی است که حتی تا قطب شمال و درون بدن جانداران مختلف نیز یافت شده اما گیلان این دیار زیبای کوه و جنگل و دریا شمع آجین پسماندها و کیسه های پلاستیکی است.
به گفته مسئولان میزان تولید زباله در گیلان در اوج حضور گردشگران به دو هزار تن در روز می رسد.

علاوه بر پسماندهایی که در محل دفع زباله سراوان تخلیه می شود مقدار زیادی کیسه های پلاستیکی ، بطری و انواع دور ریزها در حریم جاده، کناره ی رود، بر شاخه درختان ،در میان علفها و گلها و صخره ها ، بر ساحل و درون دریا و تالاب و خلاصه هرجا که چشم می اندازی دیده می شود.

گفته می شود که حدود ۳۲ درصد از زباله‌های دنیا مواد پلاستیکی هستند و کیسه‌های پلاستیکی ۷ درصد از این حجم زباله را به خود اختصاص می دهند.

پلاستیک ها به سختی تجزیه پذیر هستند و به ندرت توسط باکتری ها مورد حمله قرار می گیرند بطوریکه تا حدود ۳۵۰ سال بدون هیچ تغییری در طبیعت باقی می مانند.

همین مساله موجب شد که شعار امسال روز جهانی زمین پاک (۲ اردیبهشت/۲۲ اوریل)’پایان آلودگی پلاستیک’ و شعار ملی تعیین شده ‘نه به کیسه های پلاستیکی’ باشد.
*بحران زباله در ۱۲۰ منطقه گیلان
طبق اظهار کارشناسان محیط زیست گیلان، ۱۲۰ منطقه بحرانی از نظر زباله در استان شناسایی شده که بیشتر آنها در مناطق روستایی و در کنار رودها قرار دارند و زباله های جمع آوری شده توسط شهرداری ها نیز در این مناطق دفع می شوند.

۲۱ مرکز دفع زباله از جمله در منطقه سراوان، خمیران انزلی، لاهیجان، سیاهکل و تالش در کنار منابع آبی سطحی (رودخانه ها) پذیرای بیشترین میزان زباله های استان هستند.

سالها است که مردم استان از برنامه ریزی برای مدیریت پسماند و دفع مناسب و نصب زباله سوز می شنوند اما هر روز وضعیت بدتر می شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان اخیرا وضعیت جمع‌آوری و تفکیک زباله از مبدأ در استان را نامطلوب و اصلاح این وضعیت را الزامی خواند.

قربانعلی محمدپور می گوید: تفکیک زباله از مبدأ در استان گیلان به یک امر لازم‌الاجرا تبدیل نشده و شرایط آن نسبت به سالهای گذشته بدتر شده است.

استاندار گیلان نیز با اشاره به مشکلات پسماند در استان، از استقرار ٧ سایت پسماند زباله مجهز به سیستم کمپوست خبر داد .

مصطفی سالاری افزود: در صورت احداث زباله سوز در تمامی نقاط استان می توان ۹۰ درصد زباله را تبدیل و کمتر از ۱۰ درصد را دفن کرد.

وی با تاکید به جا بر لزوم تفکیک زباله از مبداء به منظور کاهش حجم زباله در محل دفع خاطرنشان کرد باید مردم و پیمانکاران حمل زباله شهرداری ها و دهیاری ها را به تفکیک زباله از مبدأ تشویق کرد.
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری گیلان نیز نوید این را داد که امسال ۳۳ میلیارد تومان برای مدیریت پسماند در استان گیلان تخصیص پیدا کرده است.

با این همه ساحره میرسیدی با تأکید بر اینکه شهرداری‌ها نباید در هزینه‌ کرد این اعتبارات زیاده‌روی کنند هشدار داد: اگر اعتبارات تخصیص داده‌ شده به مدیریت پسماند بدون هدف هزینه شود نتیجه مناسبی حاصل نمی‌شود.

وی با اشاره به نقش سازمان‌های مردم‌نهاد در ساماندهی معضل زباله خاطرنشان کرد: با استفاده از ظرفیت سازمان‌های مردم‌نهاد می‌توان مدیریت مسئله پسماند استان را تسریع کرد.

میرسیدی با اشاره به این که مسئولیت راه‌اندازی سایت زباله‌سوز به‌عهده شهرداری رشت است متذکر شد: همه مسئولان مرتبط باید کمک کنند تا بحران زیست‌محیطی محل دفن زباله سراوان برطرف شود.

*منتظر مسئولان نمانیم
دفع زباله علاوه بر آلودگی محیط و بروز بیماری در مردم هزینه های مادی بسیاری در بر دارد.

کشورهای توسعه یافته و کارشناسان بهترین راه را کاهش مصرف و مدیریت پسماند و استفاده هرچه کمتر از مواد پلاستیکی و سپس تفکیک و بازیافت می دانند.

منتظر این که دولت و مسئولان به وضعیت نابسامان زباله سامانی دهند نمانیم . اصلاح را از خودمان شروع کنیم . یکی از بهترین راه‌های مصرف بهینه ، دقت هنگام خرید است .چیزهایی و به اندازه ای بخریم که لازم داریم . در حد امکان از کیسه های پلاستیکی استفاده نکنیم و آن را با کیسه های پارچه ای یا پاکت جایگزین کنیم . هنگام خرید توجه کنیم که کدام یک از کالاها می‌تواند دوباره مورد استفاده قرار گیرد و یا بازیافت شود .

بطری‌های شیشه‌ای و پلاستیکی، قوطی‌های کنسرو ، کاغذ ومقوا ، باطری های مستعمل ،لامپهای سوخته و مواد قابل بازیافت را به جای دور انداختن به مراکز بازیافت تحویل دهیم تا از حجم زباله در مراکز دفع و میزان صدمات آن به خودمان بکاهیم وهم امکان استفاده مجدد از مواد را فراهم کنیم .

انواع بیماری ها، تخریب محیط زیست و آلودگی منظر، تحمیل هزینه های گزاف مادی و معنوی از جمله تبعات مخرب دفع نامناسب پسماندها است.

تلاش مسئولان و سازمان های مردم نهاد برای نهادینه ساختن فرهنگ مصرف معقول، تاکید بر تفکیک زباله از مبدا ، ایجاد مراکز مناسب دریافت زباله های تفکیک شده کارخانه های کمپوست و شیوه های نوین و موثر برای ساماندهی به زباله برای کاستن از تبعات منفی زباله ضروری است.

اگر به بی توجهی برای مدیریت زباله ادامه دهیم دیری نخواهد پایید که گیلان به زباله دانی بزرگ و ما به مردمانی بیمار و رنجور تبدیل می شویم.

منبع: ایرنا

نظرات

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط پایگاه خبری تحلیلی 8دی در وبسایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد، منتشر نخواهد شد.
در حاشیه