خطر جدی در کمین خاک‌های ارزشمند گیلان

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان گفت: با افزایش بی رویه مهاجرت به استان گیلان و تغییر کاربری اراضی کشاورزی و منابع طبیعی و ویلاسازی خطری جدی در کمین خاک استان است.

خطر جدی در کمین خاک‌های ارزشمند گیلان

به گزارش ۸دی،علیرضا فلاح نصرت آباد  با بیان اینکه خاک، منبع عظیم و ثروت گرانقدری است که بسیاری از مسائل حیاتی و نیازهای ضروری انسان و جامعه به آن وابسته است، گفت: بیش از ۹۵ درصد نیازهای غذایی بشر و درصد قابل توجهی از پوشاک و سایر مایحتاج جمعیت رو به رشد انسان در بستر خاک تولید و تامین می‌شود.

وی افزود: عواملی چون رشد شهرنشینی، ازدیاد زباله‌های شهری و صنعتی و جذب شدن برخی مواد شیمیایی در خاک، حفاری‌های معادن، چرای بی‌رویه دام‌ها، استفاده از سموم و آفت‌کش‌ها و مصرف بیش از حد کودهای شیمیایی، به فرسایش و آلودگی خاک و تخریب سطح زمین می انجامد.

تغییرکاربری و ویلاسازی از عوامل مهم فرسایش خاک در گیلان

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان ادامه داد: از سوی دیگر تغییر کاربری اراضی کشاورزی و منابع طبیعی و ویلاسازی بی‌رویه در استان گیلان علاوه بر صدمه به امنیت غذایی کشور از طریق آلودگی آب و خاک، باعث تخریب بسیاری از خاک‌ها و افزایش فرسایش خاک و از بین رفتن مراتع و منابع طبیعی خواهد شد و میزان بیکاری افزایش پیدا خواهد کرد. ضمنا تعداد افراد موثر در کشاورزی و کاردان کشاورزی نیز متعاقب آن تغییر خواهد کرد.

فلاح نصرت آباد با بیان اینکه در ایران سهم سرانه هر فرد از کل اراضی کشاورزی کمتر از ۰.۲ هکتار است که با سرعت در حال کاهش است، خاطرنشان کرد: کمتر از ۱۰ درصد این زمین‌ها اراضی کلاس یک و کاملاً مناسب و بدون محدودیت برای کشاورزی هستند که درصد بسیار کمتری از حدود ۱۸.۵ میلیون هکتار اراضی قابل کشت کشور را در بر می‌گیرد و حدود ۳۰ درصد کل محصولات غذایی سالانه کشور در آنها تولید می‌شود.

مصلحت اندیشی‌های بی‌مورد یا سودجویانه برای جلوگیری نکردن از تخریب خاک در استان

وی تصریح کرد: بعضی از گزارشات حاکی از این است که به طور تقریبی سالانه حدود ۳۰ هزار هکتار از این زمین‌های حاصلخیز در کل کشور به جهت توسعه شهرها، روستاها، مناطق صنعتی، مسکونی، تجاری و … دستخوش تبدیل و تخریب قرار می‌گیرند که مسئولین مربوطه نیز به علت ناآگاهی علمی، تصورات غلط در مورد نامحدود بودن اراضی کشاورزی، مصلحت اندیشی‌های بی‌مورد یا سودجویانه در صدد جلوگیری از این معضل نیستند.

فلاح نصرت آباد ادامه داد: در صورت تداوم چنین وضعیتی  احتمالا تا  ۳۰ سال آینده اثری از این اراضی پرمحصول باقی نخواهد ماند. آنچه مسلم است برای تولید محصول و غذای جامعه در اراضی درجه ۲، ۳، و ۴ که به ترتیب دارای محدودیتهای بیشتری از نظر شیب، شوری، عمق، بافت خاک، حاصلخیزی و… و. هستند نیاز به آب بیشتر، کود فراوان‌تر، زحمت و کار طاقت فرساتر و هزینه مالی به مراتب افزون‌تر خواهد بود که بعضاً مقرون به صرفه نیست.

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان تصریح کرد: این مرکز با کمک بخش‌های تخصصی آموزشی و تحقیقاتی و اعضای هیات علمی و محققین با تجربه از طریق اجرای طرح های تحقیقاتی و ارایه خدمات آزمایشگاهی با وجود آزمایشگاه‌های مجهز آب و خاک در این مرکز به عنوان قطبی در زمینه تحقیق و پژوهش و ارائه مشاوره و انتشار دانش مرتبط به حفظ و نگهداری خاک در استان تبدیل شده است.

وی گفت: استان گیلان به عنوان استانی پیشرو در تولید محصولات استراتژیک در کشور مطرح است و این نتیجه آب و هوای مساعد و خاک مناسب و البته تلاش کشاورزان و همراهی کارشناسان و محققین مراکز اجرایی و تحقیقاتی استان است.

تهدید حفاظت از خاک استان در پی افزایش بی‌رویه مهاجرت به گیلان

فلاح نصرت آباد با بیان اینکه گیلان به عنوان استانی که کمتر از ۹ دهم درصد خاک کشور را به خود اختصاص داده حدود چهار درصد از تولیدات بخش کشاورزی کشور را تحت پوشش می دهد، تاکید کرد: حفظ این حاصلخیزی و کارایی در شرایطی که با افزایش بی‌رویه مهاجرت به استان گیلان و تغییر کاربری اراضی کشاورزی و منابع طبیعی و ویلاسازی و عدم توجه کافی به قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغی و جدیدا قانون بهره‌وری کشاورزی و منابع طبیعی روبرو هستیم یک چالش مدیریتی محسوب می‌شود و تنها راهکار برون رفت از آن، یک عزم عمومی از سوی مردم و مسئولین  و ایجاد نگرشی جدید و متفاوت به بحث خاک و اهمیت حفظ و نگهداری آن در استان گیلان است.

نظرات

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط پایگاه خبری تحلیلی 8دی در وبسایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد، منتشر نخواهد شد.
در حاشیه