مهدی حسین نژادی

شُکوه “لاتونِ” زیبا در زمستان/ بلندترین آبشار ایران را بیشتر بشناسید + فیلم

آبشار “لاتون” با ۱۰۵ متر ارتفاع، بلندترین آبشار ایران است که در استان گیلان و شهرستان آستارا قرار دارد. شکوه و اوج زیبایی این آبشار در فصل زمستان دیدنی است.

شُکوه “لاتونِ” زیبا در زمستان/ بلندترین آبشار ایران را بیشتر بشناسید + فیلم

به گزارش ۸دی، آبشار “لاتون” با نام محلی “بارزاو” به شماره ثبت ملی ۶۴۵ که در فهرست میراث طبیعی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته است، با ۱۰۵ متر ارتفاع در ۱۵ کیلومتری جنوب آستارا و شش کیلومتری روستای کوته کومه بخش لوندویل این شهرستان مرزی قرار دارد. این آبشار زیبا که یک اثر طبیعی منحصر به فرد کشور است، از لحاظ بلندی، مرتفع‌ترین آبشار ایران به حساب می آید. مسیر آبشار لاتون از روستای کوهستانی و زیبای کوته کومه آغاز می‌شود و ۵ ساعت کوهپیمایی دارد.

در مسیر آبشار لاتون تپه‌های جنگلی و رودخانه‌ای که منبع آن آبشار لاتون است دیده می‌شود. انتهای مسیر منتهی به آبشار لاتون و خصوصاً مابین دو آبشار ۱۰۵ و ۶۵ متری نیز دارای پرتگاه‌های خطرناک و مرگباری است. در اطراف آبشار لاتون درختان آلو، به، گلابی، گردو، فندق، سیب وحشی و آلوچه در فصول مختلف سال دیده می‌شود. از تنوع جانوری اطراف آبشار لاتون نیز می‌توان به گرگ، خرس، جوجه تیغی و راکون اشاره کرد. اسب، گاو و گوسفند را هم مردم ساکن و مهربان اطراف آبشار نگهداری می‌کنند. این آبشار از دامنه‌های شرق کوه اسپیناس سرچشمه گرفته و به رودخانه لوندویل که با طول ۱۷ کیلومتر، خود نیز از کوه اسپیناس سرچشمه گرفته سرازیر می‌شود و با شیب تندی به سمت روستای کوته کومه و شهر لوندویل حرکت کرده و در آخر وارد دریای خزر می‌شود. حجم آب آبشار لاتون در فصول مختلف سال متفاوت است ولی در تمام فصول آب دارد.

تلاش برای حفظ میراث طبیعی ایران

با توجه به روند رشد جمعیت شهری و احتیاج به فضای آزاد و سبز برای استراحت و فراغت، نیاز مبرمی به حفاظت و گسترش از محیط‌های کوهستانی و آبشاری داریم. محیط‌های طبیعی بیرون از شهر که از جذابیت خاصی برخوردار هستند، بیش از مکان‌های دیگر مورد بهره برداری مردم قرار می‌گیرند و متاسفانه اغلب به علت عدم آگاهی برخی از مردم و گردشگران، ارزش‌های محیط زیستی دچار آلودگی و تخریب می شوند. نگهداری محیط‌های طبیعی با ارزش همانند آبشار طبیعی لاتون در استان گیلان با عنوان یک اکوسیستم و میراث طبیعی برای نسل کنونی و آینده بسیار مهم است و همه باید در حفظ آثار طبیعی ملی با جان و دل کوشا باشیم.

 

اهمیت ساماندهی مسیر آبشار لاتون

گردشگری با حفظ طبیعت و با تلاش مسئولان در شهرستان آستارا همواره در دستور کار بوده و ادامه دارد و در این رابطه دسترسی آسان به آبشار لاتون و متناسب با معیارهای زیست محیطی و مناظر طبیعی، مطالبه مردم و گردشگران بوده و با توجه به حضور گردشگران داخلی و خارجی جهت دیدن آبشار لاتون، این اقدام ضروری است و تاثیر مهمی در رونق گردشگری در آستارا و روستای کوته کومه دارد. در همین رابطه بهسازی مسیر ارتباطی آبشار لاتون با حفظ بافت بومی منطقه، تسطیح مسیر و استقرار امکانات خدماتی در مسیر آبشار لاتون در حال انجام است.

پیاده‌رو فرهنگی آبشار لاتون به عنوان بلندترین آبشار کشور از منطقه خلیفه حیاطی تا خود آبشار به طول ۱۳۵۰ متر و عرض ۱۲۰ سانتی متر در حال انجام است و اعتبارات عمرانی لازم برای ایمن سازی و بهسازی مسیر آبشار تصویب شده و بستر توسعه گردشگری در محوطه آبشار فراهم است و دهیاران و اهالی روستاهای محدوده آن، در حفظ این اثر طبیعی همکاری لازم را دارند.

برای دانلود اینجا کلیک کنید

ضرورت ممنوعیت ورود خودروها و موتورسیکلت‌های غیربومی به مسیر آبشار لاتون

البته به دلیل صعب‌العبور و کوهستانی بودن آبشار لاتون ضروری است که از ورود خودروها و موتورسیکلت های غیر بومی به آبشار لاتون به منظور جلوگیری از سقوط به دره و حوادث غیرمترقبه جلوگیری شود.

بخش لوندویل آستارا همه ساله پذیرای گردشگران و مسافران است اما مسیر پر پیچ و خم و دره های عمیق راه دسترسی آن، بارها خطراتی برای افراد ناآشنا به منطقه ایجاد کرده است و در همین رابطه ممنوعیت ورود وسایل نقلیه غیربومی به مسیر آبشار کاملاً ضروری است و تردد پیاده گردشگران و شهروندان زیبایی خاصی به مسیر می دهد. در این مسیر صعب العبور و کوهستانی به طور معمول خودروهای شاسی بلند بومی برای نقل و انتقال روستائیان تردد می کنند و عبور خودروها و موتورسیکلت های معمولی، با خطر سقوط به دره و خسارت های جانی و مالی همراه است.

کنترل ترددها علاوه بر جلوگیری از سقوط وسایل نقلیه به دره، از نظر صیانت اراضی جنگلی، جلوگیری از آتش سوزی درختان و مقابله با هنجارشکنی برخی گردشگران در مسیر آبشار لاتون که جزو اراضی ملی میباشد نیز مفید است. همه ساله پنج تا هشت هزار گردشگر از این آبشار زیبا دیدن می کنند. در مسیر آبشار لاتون، آبگرم طبیعی کوته کومه در دل جنگل های آسپیناس به دلیل خاصیت درمانی، در طول سال گردشگران داخلی و خارجی زیادی را به خود جذب میکند اما حال حاضر به دلیل بیماری کرونا، آبشار لاتون روزهای خلوت خود را طی میکند. آلاچیق خشنود در مسیر آبشار لاتون نیز با بیش از ۳۰ سال قدمت در وسط جنگل، مکانی برای استراحت کوهنوردان فراهم آورده و در دفتر یادداشت آن، خاطرات حضور و بازدید کوهنوردانی از ایران و سایر کشورهای خارجی، نقش بسته است.

نظرات

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط پایگاه خبری تحلیلی 8دی در وبسایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد، منتشر نخواهد شد.
در حاشیه