ورود روزانه ۴۰۰هزار مترمکعب فاضلاب به تالاب انزلی

محمدرضا برجی مدیرکل حفاظت محیط‌زیست گیلان ، در جلسه بررسی وضعیت تالاب انزلی با اعلام این خبر گفته است: پساب، زباله، انواع فاضلاب و آزولا بلای جان تالاب بین‌المللی انزلی شده است. به‌گفته این مسئول محلی روزانه ۴۰۰هزار مترمکعب انواع فاضلاب و سالانه ۱۰۰هزار مترمکعب پساب کشاورزی به تالاب انزلی راه‌می‌یابد.

ورود روزانه ۴۰۰هزار مترمکعب فاضلاب به تالاب انزلی

به گزارش ۸دی نیوز، محمدرضا برجی در جلسه بررسی وضعیت تالاب انزلی با اعلام این خبر گفته است: پساب، زباله، انواع فاضلاب و آزولا بلای جان تالاب بین‌المللی انزلی شده است. به‌گفته این مسئول محلی روزانه ۴۰۰هزار مترمکعب انواع فاضلاب و سالانه ۱۰۰هزار مترمکعب پساب کشاورزی به تالاب انزلی راه‌می‌یابد.

آزولا که در دهه ۶۰ در قالب طرحی پژوهشی با عنوان «آزولا جانشین کودهای شیمیایی ازته برنج» از یکی از کشورهای آسیای جنوب‌شرقی به گیلان راه یافت به‌دلیل برخی سهل‌انگاری‌ها به برکه‌ها، آبگیرها و رودخانه‌ها راه‌یافت و از این طریق از تالاب‌انزلی سردرآورد و حیات این تالاب را با مشکل جدی مواجه کرد.

هرچند در سال‌های گذشته اقداماتی برای جمع‌آوری آزولا صورت گرفت اما به‌دلیل پیوسته‌نبودن این اقدامات، این گیاه سریع‌رشد برخی از گیاهان بومی تالاب انزلی را نابود کرد و برخی از گونه‌های گیاهی را همچنان تهدید می‌کند. این‌ گیاه مهاجم در سطح آب زندگی می‌کند و قرارگرفتن هزاران قطعه از آن کنار هم، مانع رسیدن اکسیژن و نور به آب و در نتیجه کاهش رشد و تکثیر آبزیان تالاب می‌شود.

علاوه بر آزولا، ساخت کنارگذر انزلی که برخی کارشناسان از آن به‌درستی با عنوان میانگذر نام می‌برند این اکوسیستم آبی را با خطر جدی مواجه کرده است؛ ورود انواع فاضلاب‌های خانگی و شهری و زهآب‌های کشاورزی به این تالاب، گردشگری بی‌ضابطه و رهاکردن انبوه زباله، شکار و صید غیرمجاز، تردد قایق‌های موتوری با انواع آلودگی‌های سوختی و صوتی از دیگر عوامل تهدید‌کننده تالاب انزلی است.

کاهش عمق تالاب از ۱۱به ۲متر

اکنون مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان گیلان از آزولا به‌عنوان یکی از عوامل مهم نابودی و مرگ تالاب بین‌المللی انزلی یادمی‌کند و می‌گوید که مهم‌ترین عامل رشد بی‌رویه گیاه آزولا در تالاب بین‌المللی انزلی ورود انواع پساب‌های کشاورزی به این تالاب است.آن‌طور که در گزارش مهر آمده محمدرضا برجی تصریح کرده است که طی ۳ دهه گذشته به‌دلیل ورود رسوبات، فاضلاب، سموم کشاورزی و رشد بی‌رویه آزولا میانگین عمق آب این تالاب از ۱۱متر به کمتراز ۲‌متر کاهش پیدا کرده است.

او با اعلام اینکه سالانه ۱۰۰هزار مترمکعب پساب کشاورزی به تالاب انزلی وارد می‌شود، گفت: علاوه بر کودهای شیمیایی روزانه انواع فاضلاب‌های انسانی، صنعتی و بیمارستانی شهر رشت از طریق رودخانه‌ها به این تالاب می‌ریزد. برجی با بیان اینکه روزانه افزون بر ۴۰۰هزار مترمکعب فاضلاب به تالاب بین‌المللی انزلی می‌ریزد، تصریح کرد: از تالاب‌های مهم ایران و جهان «تالاب انزلی» واقع در استان گیلان است که در حفظ اکوسیستم منطقه نقش برجسته‌ای داشته و زیستگاهی مهم برای تخم‌ریزی و تکثیر ماهیان و نیز زمستان‌گذرانی و جوجه‌آوری گونه‌های زیادی از پرندگان آبزی و کنارآبزی محسوب می‌شود.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست گیلان به انعقاد تفاهمنامه‌ای با آژانس همکاری‌های بین‌المللی ژاپن (جایکا) برای طرح مدیریت اکولوژیک تالاب انزلی اشاره کرد و گفت: این تالاب یکی از مناطق استثنایی و بسیار متنوع از نظر اکولوژیک و زیستی در سطح جهان است. وی افزود: تالاب‌ها و اکوسیستم‌های آبی هر کشور ارزش‌های فراوانی به‌ویژه از جنبه زیست‌محیطی دارند و به‌عنوان سرمایه‌های ملی و بین‌المللی باید از آنها حفاظت کرد.برجی یادآورشد: معضلات تالاب بین‌المللی انزلی امروزه بیشتر از گذشته ذهن مسئولان را درگیر و عزم‌شان را برای نجات این تالاب جزم کرده است. مدیرکل شیلات گیلان نیز درجلسه بررسی وضعیت تالاب انزلی گفت: سالانه ۶ تا ۷ هزار تن انواع ماهیان از تالاب بین‌المللی انزلی صید می‌شد یعنی معادل آن چیزی که امروز از دریای خزر صید می‌شود. اسحاق شعبانی افزود: ماهیان باارزش‌ترین گونه‌های آبزی تالاب و دارای اهمیت اکولوژیک و اقتصادی خاصی هستند. وی ادامه داد: بهره‌وری درست و مستمر از منابع طبیعی، با به‌کارگیری روش‌های صحیح و مدیریت آگاهانه تضمین می‌شود.

نظرات

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط پایگاه خبری تحلیلی 8دی در وبسایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد، منتشر نخواهد شد.
در حاشیه