آیا دولت توانسته است نقدینگی را کنترل کند!؟ / نقدینگی ۱۰ ماه اخیر معادل ۴ سال دولت نهم!

در ۱۰ ماه اخیر معادل ۴ سال دولت نهم به حجم نقدینگی کشور افزوده شده است.

آیا دولت توانسته است نقدینگی را کنترل کند!؟ / نقدینگی ۱۰ ماه اخیر معادل ۴ سال دولت نهم!

به گزارش ۸دی نیوز به نقل از رجا، در ۱۰ ماه اخیر معادل ۴ سال دولت نهم به حجم نقدینگی کشور افزوده شده است.

بر اساس آمار بانک مرکزی، حجم نقدینگی از انتهای مردادماه سال گذشته تا انتهای خرداد سال جاری بیش از ۱۲۶ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.

طبق این آمار، حجم نقدینگی در انتهای مردادماه سال گذشته ۴۹۱ هزار و ۸۲۴ میلیارد تومان بود که طی یک دوره ۱۰ ماهه یعنی تا انتهای خردادماه امسال با رشد بی سابقه به ۶۱۸ هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.

رشد ۱۲۶ هزار میلیارد تومانی نقدینگی در ۱۰ ماه اخیر معادل میزان افزایش نقدینگی در طول ۴ سال دولت نهم است.

بر اساس آمار بانک مرکزی، در ابتدای دولت نهم یعنی مردادماه ۱۳۸۴ حجم نقدینگی ۷۶ هزار و ۷۲۷ میلیارد تومان بود که طی حدود ۴ سال تقریبا معادل حجم نقدینگی افزوده شده در ۴ ماه اخیر، رشد کرد.

در انتهای تیرماه سال ۱۳۸۸، حجم نقدینگی به ۲۰۲ هزار و ۴۱۵ میلیارد تومان رسید که بیانگر رشد حدودا ۱۲۶ هزار میلیارد تومانی نقدینگی در ۴ سال دولت نهم (حدود ۴۷ ماه) است.

گفتنی است دولت سابق به علت رشد شدید نقدینگی همواره مورد انتقاد کارشناسان و سیاسیون از جمله دولتمردان فعلی بوده است.

آقای روحانی هم بارها از رشد نقدینگی در دولت گذشته انتقاد کرده به طوری در زمان انتخابات گفته بود: «وقتی نقدینگی در جامعه بی‌حساب و کتاب بالا می‌رود و طی ۸ سال ۶.۵ تا ۷ برابر می‌شود تورم بزرگی ایجاد می‌شود. وقتی ارزش پول ملی تنزل می‌یابد مردم به دنبال این می‌روند که کاری کنند تا ثروتشان کاهش نیابد. یکی از این کارها مسکن و زمین است لذا فوری این پول سرگردان و سیل بنیان‌کن به سمت مسکن می‌رود.»

روحانی اوایل دولت یازدهم نیز بارها بر کنترل نقدینگی تاکید کرده بود.  رئیس دولت یازدهم ۱۳ شهریور در اجلاس خبرگان، کنترل نقدینگی و پایه پولی را به عنوان اولین دستور دولت به بانک مرکزی نام برده و گفته بود: «ما امیدواریم بتوانیم رشد نقدینگی را کنترل کرده و از این راه بتوانیم کنترل دقیقی بر موضوع تورم داشته و اجازه ندهیم تورم افسارگسیخته به همین شکل رو به افزایش باشد؛ چرا که این امر تبعات نامناسبی بر تولید خواهد داشت.»

او ۱۹ شهریور نیز در جلسه با ائمه جمعه گفته بود:‌ «در حال حاضر رقم نقدینگی کشور ۴۹۸ هزار میلیارد تومان است که ۸ سال پیش این رقم حدود ۶۸ هزار میلیارد تومان بود و افزایش ۷ برابری آن بسیار مخرب است در سال‌های گذشته بسیاری از اقدامات با استقراض از بانک مرکزی انجام شد که بخشی از این سیل مربوط به آن استقراض‌هاست.»

روحانی در همان جلسه از عزم جزم خود برای جلوگیری از رشد نقدینگی هم خبر داده بود: «در حال حاضر نیز برخی از وزرا برای استقراض بانک مرکزی به بنده فشار وارد می‌کنند که زیر بار نمی‌روم چرا که این استقراض‌ها به نقدینگی اضافه می‌شود و نقدینگی با فشاری که به بخش‌های مختلف اقتصادی به بار می‌آورد آثار مخربی به جا می‌گذارد.»

روحانی ۶ آذرماه سال گذشته در گزارش ۱۰۰ روزه خود نیز از برنامه‌های اصلی دولت یازدهم را کنترل نقدینگی عنوان کرده و گفته بود: «اولین عامل بزرگ که موجب تورم شده، رشد بی حساب نقدینگی در جامعه‌ بود. در سال ۸۴ نقدینگی، ۶۸ هزار میلیارد تومان بود، در پایان دولت رقمی در حدود ۴۷۰ هزار میلیارد تومان که درحال حاضر هم از مرز ۵۰۰ هزار میلیارد تومان عبور کرده است. شما ۶۸ را نسبت به ۵۰۰ در نظر بگیرید، هفت برابر شده است، یعنی نقدینگی کشور ۷ برابر شده است. برای اینکه موضوع روشن‌تر شود عرض کنم که یک بخشی از این نقدینگی مربوط می‌شود به بدهی دولت به سیستم بانکی و شما می‌بینید که وقتی نقدینگی اضافه شده و تعهد دولت اضافه شود از بانک مرکزی مرتب استقراض شود، آن هم پول پرقدرت، چه مشکلی را برای مردم ایجاد می‌کند… ما باید رشد نقدینگی در جامعه را مهار کنیم و الان آمار و ارقام نشان می‌دهد در همین دو سه ماهه؛ این رشد متوقف شده و حالت نزولی پیدا کرده است. دلیل اینکه در ماه‌های گذشته رشد تورم ۲.۲ بوده و حالا ۱.۲ شده. همین است که ما نقدینگی را داریم کنترل و مهار می‌کنیم.»

در بسته تحلیلی و جهت گیری های اصلی دولت یازدهم برای خروج از رکود نیز در چند جا، یکی از عوامل اصلی مشکلات اقتصادی کشور در سال‌های اخیر، «رشد لجام‌گسیخته نقدینگی» ذکر شده است.

اینک با عملکرد ۱۰ ماهه دولت یازدهم در رشد بی‌سابقه حجم نقدینگی، به نظر می‌رسد مسئولان دولت، انتقادات خود از رشد نقدینگی در دوران احمدی‌نژاد را فراموش کرده‌اند.

نظرات

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط پایگاه خبری تحلیلی 8دی در وبسایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد، منتشر نخواهد شد.
در حاشیه