ولایتی در آبان ۹۳: ایران به تعهداتش عمل کرد اما آنها بر تحریم افزودند/ ولایتی در مناظره انتخاباتی ۹۲ خطاب به جلیلی: چرا پیشنهاد ۱+۵ را قبول نکردید؟!

علی اکبر ولایتی، اخیرا پیرامون مذاکرات هسته ای و توافق ضعیف ژنو مطالبی مطرح کرده که مقایسه این نظرات، با دیدگاه های قبلی وی در ایام رقابت های انتخاباتی و مناظرات شکل گرفته در تلویزیون، نکات قابل تاملی را استخراج می کند.

ولایتی در آبان ۹۳: ایران به تعهداتش عمل کرد اما آنها بر تحریم افزودند/ ولایتی در مناظره انتخاباتی ۹۲ خطاب به جلیلی: چرا پیشنهاد ۱+۵ را قبول نکردید؟!

به گزارش ۸دی نیوز به نقل از خیبر، وی که پس از شکست خود و طیف موسوم به اصولگرا در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲، با حکم هاشمی رفسنجانی به ریاست مرکز تحقیقات استراتژیک تشخیص مصلحت منصوب شد، در تاریخ ۱۰ آبان ۹۳ (تقریبا یکسال پس از توافق ضعیف ژنو) و علیرغم حمایت هایی که طی ۱/۵ سال گذشته از روند مذاکرات هسته ای داشته است، این بار نظرات متفاوتی را مطرح کرد.

ولایتی گفت: “مطابق آنچه در ژنو در سال گذشته بین ایران و ۱+۵ مقرر شد اجرا کنند، متاسفانه ایران مانند همیشه به تعهدات خود عمل کرد اما آنها به تعهدات خود عمل نکردند و برعکس آمریکایی‌ها بعدا اظهارنظرهایی را خارج از قاعده مطرح کردند که مورد اعتراض و انتقاد کشورهای بی‌طرف دنیا قرار گرفت.”

او با بیان اینکه آنها نه تنها از میزان تحریم کم نکردند بلکه بر آن افزودند، تصریح کرد: “اگر پول مربوط به ایران را که به ناحق گرفته بودند، با وقفه آن را پرداخت کردند، حالا می خواهند منت آن را بر سر جمهوری اسلامی ایران بگذارند.”
با مطالعه سخنان فوق که چند روز گذشته مطرح شد، اینک جالب خواهد بود تا محتوای مناظره انتخاباتی کاندیداهای ریاست جمهوری در سال ۹۲ مورد بازخوانی قرار گیرد.

قبل از آن، یادآوری این نکته ضروری است که ولایتی، قالیباف و حدادعادل ۳ کاندیدایی بودند که از اواخر سال ۹۱ با تشکیل ائتلاف ۱+۲ اعلام کرده بودند که در نهایت از این جمع، تنها یک نفر به عنوان کاندیدای نهایی وارد عرصه رقابت خواهد شد. به همین منظور، دکتر حدادعادل بر عهد خود وفادار ماند و از ادامه حضور در عرصه رقابت کنار کشید اما ولایتی، ظاهرا به توصیه بعضی ها(!) تا آخر در انتخابات باقی ماند و راه یک مرحله ای شدن انتخابات و انتخاب شیخ حسن روحانی به ریاست جمهوری آن هم تنها با نزدیک به ۲۵۰ هزار رای بیشتر از حد نصاب را هموار کرد.

در همین رابطه بعدها اعلام شد که وی، در دو سه روز منتهی به روز انتخابات، خود را از دسترس آیت الله مهدوی کنی(ره) خارج کرده بود؛ چراکه ظاهرا نظر ایشان، کنارکشیدن او از ادامه رقابت ها بود.

با این همه، حملات عجیب علی اکبر ولایتی به چهره های شاخص جریان موسوم به اصولگرایی که کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری شده بودند، به ویژه سخنان تند وی در نقد عملکرد سعید جلیلی در مذاکرات هسته ای، موجب بروز شبهات مختلف در اذهان مردم شد و بسیاری معتقدند که یکی دیگر از عوامل پیروزی لب مرزی روحانی در آن انتخابات، تهاجم سنگین ولایتی علیه جلیلی و مذاکرات هسته ای وقت بود.

به همین منظور، جهت روشن شدن اذهان نسبت به مواضع آن روزهای ولایتی و حمله وی به دکتر سعید جلیلی به عنوان عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای سابق کشورمان، و مقایسه آن با صحبت های این روزهای وی، متن کامل گفت و گوهای ردوبدل شده پیرامون موضوع مذاکرات هسته ای در مناظره انتخاباتی به صورت کامل منتشر می شود؛ قضاوت با مخاطبان گرانقدر:

“ولایتی: نباید با کشورها قهر باشیم. وظیفه دستگاه دیپلماسی کاهش هزینه است نه صدور بیانیه. حل مساله هسته‌ای سخت تر از قرارداد ۵۹۸ نیست.

حداد عادل: حل مسائل هسته ای سخت تر از آتش بس است

حدادعادل در نقد سخنان علی اکبر ولایتی گفت: بنده اختلاف نظری با آقای ولایتی دارم و آن این است که حل مساله هسته ای را سخت تر از آتش بس می دانم، دشمن می گوید ما می خواهیم بمب بسازیم ولی اصلا چنین چیزی وجود ندارد، خودش هم می دانم؛ بین کسی که خواب است و خودش را به خواب زده، تفاوت بسیاری وجود دارد.

جلیلی: ماجرای قهر و آشتی نیست

در ادامه سعید جلیلی در نقد اظهارات علی اکبر ولایتی عنوان کرد: شما عنوان کردید که ما با دنیا قهر نیستیم و با تمام دنیا باید دوست باشیم در حالیکه در بحث سیاست خارجی مساله قهر و آشتی شخصی نیست بلکه مربوط به منافع ملی است؛ ما در بیداری اسلامی از ملت بحرین دفاع می کنیم آیا این به معنای قهر با دولت بحرین است؟ بنابراین باید این موضوعات را تعریف کرده و به طور رئال بیان کنیم.

* در دوران شانزده ساله مسئولیت شما برخی کارها از جمله گفتگوهای انتقادی با اروپا که هفت دوره انجام شد و این گفتگوها بعد از موضوع جنگ اول خلیج فارس بود که غرب گفت باید گفتگوها انتقادی باشد و آنها خواستار بهبود بسیاری از موضوعات و تاکید بر برخی مسائل همچون حقوق بشر بودند، خوب است مسئولیت این اقدامات را برعهده بگیرید؛ در نهایت این گفتگوها و در دوره آقای هاشمی بود که حکم جلب رئیس جمهور را دادند و بیانیه دادند و گفتند ملاقات با وزرای ایران تعلیق شده و هیچ مبنایی برای گفتگو با ایران نیست.

قالیباف: وقتی با میتران قهوه می خوردید موشک میتران را می خوردیم

در ادامه محمدباقر قالیباف خطاب به علی اکبر ولایتی گفت: توان ملی ما در حوزه اقتصاد، سیاست و نظامی است، اقتصاد با مسائل نظامی رابطه مستقیم دارد رابطه بین رزمندگان و حرکت های نظامی با سیاست خارجی رابطه دوسویه دارد، در مدت مدیریت شما به مدت شانزده سال شما همیشه از ظرفیت رزمندگان به نفع سیاست خارجی استفاده کردید اما هیچ وقت از این ظرفیت برای رزمندگان استفاده نکردید.

* شما سطح دیپلماسی را در حد یک پروتکل پایین می آورید، معتقدید رابطه شما با میتران در حدی است که با او قهوه می خورید، زمانیکه با میتران قهوه می خوردید ما موشک های میتران را می‌خوردیم؛ چرا حتی یکبار برای غرامت های جنگی مذاکره نتوانستید بکنید حتی در حوزه دیپلماسی اقتصادی هم نتوانستید کاری از پیش ببرید، شما شرایط ژئوپلتیک ما را می دانید اما از این ظرفیت هم استفاده نکردید.

رضایی: ائتلاف پیشرفت چه شد؟

رضایی نیز در زمان دو دقیقه ای خود گفت: من دو سوال دارم یکی اینکه قطعنامه ۵۹۸ صادر شده بود که آقایان می گویند ما اجرایی کردیم و سوال دوم اینکه آقای حداد، قالیباف و ولایتی مگر ائتلاف تشکیل ندادید، از این اختلاف نظر پیداست که اختلافشان جدی است.

ولایتی خطاب به قالیباف: اطلاع ندارد

* ولایتی در جمع‌بندی نهایی سخنان خود، در ابتدا خطاب به قالیباف گفت: صحبت‌های شما اینگونه است که گویی از تاریخ اطلاعی ندارید و اینکه من هیچ وقت نگفتم که با میتران قهوه خوردم. صحبتی که بین من و آقای میتران شد بعد از جنگ بود و من در آن زمان هیچ ملاقاتی با میتران نداشتم.

ولایتی خطاب به جلیلی: دیپلماسی خطابه خواندن نیست

اما در رابطه با صحبتی که آقای دکتر جلیلی مطرح کردند باید بگویم دیپلماسی این نیست که انسان برود در مقابل کشورهای دیگر خطابه بخواند و مطلبی را مطرح کند که در مصاحبه مطبوعاتی می گوید.

* دیپلماسی آن نیست که یک حرف مشخصی را بزنیم بدون اینکه اقدامات دیگری در خارج از آن چارچوب انجام دهیم.

* یک زمانی بعد از اینکه هنوز به این قطعنامه ها نرسیده بودیم آقای سارکوزی مستقیم از بنده دعوت کرد که به پاریس برای مذاکره بروم و من با رئیس جمهور مشورت کردم و ایشان گفتند چون که از شما دعوت کردند بروید. ما یک ساعت مذاکره داشتیم  و در مورد عدد سانتریفیوژها به توافق رسیدیم و اینکه غنی سازی را متوقف نکنیم.

* در همان زمان که بنده با تاکید رئیس‌جمهور به فرانسه رفتم قائم مقام وزارت خارجه کاردار فرانسه را خواست و به نوعی به آن گفت کسی که آمده به پاریس نماینده ما نیست و شما باید فلان آقا را قبول می کردید اما متاسفانه باید جواب نداد و در این زمینه کارشکنی کردند.

* می شد از این امکانات استفاده کرد و غنی سازی را ادامه داد و این تحمیل ها را از طرف شورای امنیت نداشتیم و وضعیت کشور را به این تحریم ها نمی رساندیم.

چرا جلیلی پیشنهادات آلماتی را نپذیرفت؟!

* دیپلماسی هسته ای این نیست که بنشینیم حرف بزنیم در آخرین صحبتی که آقای جلیلی در آلماتی داشتند پیشنهادات طرف مقابل دادند که اگر به آن پیشنهادها توجه می شد ما می توانستیم یک مقدار جلو برویم اما این پیشنهادها را آقای جلیلی نپذیرفتند.

* ۱+۵ پیشنهاد داد اگر شما غنی سازی ۲۰ درصد را متوقف کنید و فردو را کند کنید ما این سه تحریمها را از روی شما برداریم و معلوم است که هر کاری آدم باید انجام دهد باید قدم به قدم بردارد و می شد به آنها گفت ما فلان کار را انجام می دهیم و شما تمام تحریم ها را بردارید.

دیپلماسی خشونت نیست

* وقتی که طرف می خواهد صد قدم بردارد و شما سه قدم بردارید معلوم است که نمی خواهید کار را پیش ببرید بنابراین دیپلماسی این نیست که در داخل کشور خودمان آنطور وانمود کنیم که اصولگرا هستیم و اصولگرایی این نیست که انعطاف ناپذیر باشیم.

* ما با این مذاکرات هسته ای به نتیجه نخواهیم رسید.

جلیلی: اگر اطلاعاتتان این است که واویلا است

سپس جلیلی در واکنش به اظهارات ولایتی گفت: نکته ای که شما در آخر صحبت هایتان اشاره کردید خیلی خوب است اگر اطلاعات دیگرتان هم مانند همین اطلاعات بخش سوم صحبت هایتان باشد که واویلاست.

* نوار مذاکرات آلماتی پیاده شده و خدمت آقا عرضه شده است و اتفاقات همین گزارشی را که شما بر همین مبنا نوشته اید ایشان فرموده اند این گزارش خلاف است.
5780_423
* آنها در آلماتی گفتند ما بیاییم ۲۰ درصد را بدهیم در ازای ۲ تحریمی که در آینده می خواهند بردارند یعنی دُر در برابر آبنبات.

* آیا برای ما آیا افتخار است که آقای لویت یک کارشناس توی فرانسه بخواهد بیاید ایران و بخواهد با ما مذاکره کند و اکنون که نیامده همه مذاکرات به هم خورده است؟

جلیلی: قالیباف درست گفت

* آقای سارکوزی با آقای رئیس جمهوری تلفنی صحبت کردند و همین بحثها در این مذاکره تلفنی مطرح شد بنابراین آنچه که آقای قالیباف گفتند درست است، موضوع این است که آنچه که ما به ازای این مذاکرات می خواست به دست بیاید چه بود؟ ما باید بدانیم که چه می خواهیم در مذاکراتمان بگیریم نباید اخبار را تکه تکه بگوییم آن هم بر مبنای کاملا غلط .

* از سال ۸۷ که مذاکرات ما با آنان شروع شده است تنها یک بار قطعنامه صادر کردند و دیگر نتوانستند اجماع داشته باشند. از سال ۸۷ اول آمریکا شرط گذاشته بود که من به شرطی وارد گفتگوها می شوم که ایران قطعنامه ها را اجرا کند و ما قطعنامه ها را اجرا نکردیم اما وارد مذاکره شدند و اینکه آمریکا مرتب اقدامات یکجانبه انجام می دهد به دلیل آن است که از اقدامات یکجانبه ناامید شده است و نتوانسته اجماع حاصل کند.

ولایتی: دیپلماسی کلاس فلسفه نیست

ولایتی در پاسخ به جلیلی گفت: بحث دیپلماسی کلاس فلسفه نیست که شما بروید آنجا بگویید منطق ما قوی بود و آنها محکوم شدند آن چیزی که مردم ما می بینند این است که شما مسئول کار هسته ای هستید و یک قدم پیش نرفته اید و هر روز تحریم ها بیشتر می شود و فشارش بر روی مردم می آید.

وی افزود: هنر دیپلماسی آن است که شما حق هسته ای را حفظ کنید و در عین حال تحریم ها کاهش یابد و به آن اضافه نشود.”

حضرت امام خامنه ای نیز پس از آن مناظره و در آستانه انتخابات، در دیدار با اقشار مختلف مردم پیرامون برخی مسایل مطرح شده فرمودند: “بنده حرفهایی دارم، در زمینه‌ مسایلی که آن آقایان گفتند بنده مطالبی دارم، وقتش حالا نیست؛ … حرفهای گفتنی‌ای وجود دارد.”

نظرات

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط پایگاه خبری تحلیلی 8دی در وبسایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد، منتشر نخواهد شد.
در حاشیه