پشت پرده افشاگری «بایدن» درباره نقش ترکیه در شکل‌گیری داعش/ امریکا در مقام پاسخگویی قرار گرفت، شریکش را قربانی کرد

تسلیحاتی که برای افراط‌گراها ارسال می‌شد، ساخت ایالات متحده بود و عوامل اطلاعاتی آمریکا در ترکیه نیز می‌دانستند که ترکیه، قطر و عربستان سعودی کدامیک از گروه‌های شورشی را کمک می‌کنند. علاوه بر این، نیروهایی که به داعش پیوستند، از جمله ابوبکر البغدادی رهبر آن‌ها، فارغ‌التحصیل سیستم زندان‌های آمریکا بود که سنی‌های غیرسیاسی را به انسان‌هایی افراط‌گرا بدل می‌کرد

پشت پرده افشاگری «بایدن» درباره نقش ترکیه در شکل‌گیری داعش/ امریکا در مقام پاسخگویی قرار گرفت، شریکش را قربانی کرد

به گزارش ۸دی نیوز، پس از اظهارات جنجالی «جو بایدن» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره نقش ترکیه و برخی از کشورهای عربی در رشد گروه‌های تروریستی از جمله داعش، در منطقه، گفته می شود که وی از اردوغان بابت این اظهارات عذرخواهی کرده است، اما برخی تحلیلگران این رفتار را تلاش غیررسمی دولت امریکا برای پاک کردن اتهام شکل گیری و حمایت از داعش اعلام کرده اند.

به گزارش رجانیوز، بایدن روز پنج‌شنبه در جمع دانشجویان دانشگاه «هاروارد» گفته بود: «ترک‌ها دوستان فوق‌العاده‌ای هستند و من همیشه روابط بسیار خوبی با [رجب طیب] اردوغان داشته‌ام و زمان زیادی را با او گذرانده‌ام. سعودی‌ها، اماراتی‌ها و بقیه. آن‌ها چه کار می‌کردند؟ آن‌ها آنقدر مصمم به کنار زدن اسد و در اصل یک جنگ نیابتی شیعی-سنی بودند… که صدها میلیون دلار و ده‌ها و صدها هزار تن تسلیحات را برای هر کسی که با اسد می‌جنگید، روانه کردند، بدون در نظر گرفتن اینکه افرادی که در حال دریافت این کمک‌ها بودند، النصره، القاعده و عوامل افراط‌‌گرای جهادی بودند که از دیگر بخش‌های جهان آمده‌اند».

وی با اذعان به اینکه همین کمک‌ها بحران کنونی را شکل داده، گفت: «ظهور داعش همه را از خواب بیدار کرد. یعنی همان القاعده عراق که بعد از رانده شدن از این کشور، در شرق سوریه برای خود فضایی پیدا کرد و با النصره وارد همکاری شد. یعنی همان گروهی که ما از اول آن را تروریستی اعلام کردیم، اما نتوانستیم متحدان خود را متقاعد کنیم که آن را مورد حمایت قرار ندهند.»

این اظهارات بایدن با واکنش تند رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهور ترکیه مواجه شد. وی خواستار عذرخواهی رسمی واشنگتن شده و هرگونه دخالت در شکل‌گیری گروه‌های تروریستی را رد کرد. امارات نیز به این اظهارات اعتراض کرده و توضیح بایدن در این رابطه را خواستار شد. عربستان تاکنون واکنش رسمی به این موضوع نشان نداده است.

معاون رئیس‌جمهور آمریکا هم از ترکیه بابت اظهاراتش عذرخواهی کرده و گفته بود آنکارا نقش مهمی در مبارزه با تروریسم ایفا می‌کند و دو کشور همچنان به همکاری‌های نزدیک خود ادامه می‌دهند.

اما معاون رئیس جمهور آمریکا در حالی در جمع دانشجویان دانشگاه هاروارد سعی در تطهیر چهره آمریکا در رشد گروه های تروریستی در سوریه داشته است، که نقش کاخ سفید به عنوان هماهنگ کننده کمک به تروریست های فعال در سوریه برای کارشناسان و رسانه های غربی ثابت شده و به نظر می رسد پس از فرمایشات رهبر معظم انقلاب مبنی بر نقش این دولت در تجهیز داعش، و همچنین برخی فشارهای داخلی، این اقدام و ابراز برائت از سوی دولت امریکا صورت گرفته باشد.

در همین راستا روز‌نامه «دیلی‌تلگراف» در مطلبی به قلم «چارلز گلس» اظهارات بایدن را دستمایه انتقاد از سیاست‌های آمریکا در سوریه قرار داده و نوشته است که معاون رئیس‌جمهور آمریکا در حالی به نقش ترکیه، عربستان و امارات در تجهیز تروریست ها اشاره کرد، که فراموش کرد بگوید تمام این اقدامات با اطلاع سرویس‌های اطلاعاتی آمریکا صورت گرفت.

نویسنده تلگراف با بیان این مطلب نوشته است: «آنچه که بایدن از آن غافل شد، این بود که متحدان آمریکا این سیاست را با اطلاع ایالات متحده اجرا می‌کردند، اما واشنگتن هیچ اقدامی برای توقف این رویه انجام نداد».

گلس می‌افزاید: «تسلیحاتی که برای افراط‌گراها ارسال می‌شد، ساخت ایالات متحده بود و عوامل اطلاعاتی آمریکا در ترکیه نیز می‌دانستند که ترکیه، قطر و عربستان سعودی کدامیک از گروه‌های شورشی را کمک می‌کنند. علاوه بر این، نیروهایی که به داعش پیوستند، از جمله ابوبکر البغدادی رهبر آن‌ها، فارغ‌التحصیل سیستم زندان‌های آمریکا بود که سنی‌های غیرسیاسی را به انسان‌هایی افراط‌گرا بدل می‌کرد.»

وی با اشاره به اینکه تنها راه پایان دادن به بحران در خاورمیانه، یافتن راهکاری مسالمت‌آمیز برای حل بحران سوریه است، نوشته است که کشورهای جهان باید برای دستیابی به این هدف وارد مذاکره شوند.

هر چند ترکیه در حال حاضر اصلی ترین کشور حامی داعش به حساب می آید و این ماجرا از آزادی بی سر و صدای گروگان های ترک در عراق توسط داعش علنی شد، اما نکته قابل تامل آن است که امروز که امریکا در شرایط پاسخگویی بابت نقش خود در قبال شکل گیری داعش قرار گرفته، تلاش کرده تا شریک خود در منطقه را قربانی این پروژه تبلیغاتی کرده و تمام تقصیرات را گردن او بیاندازد.

کیست که نداند، اتاق فرمان حمایت از تروریست ها در کاخ سفید قرار داشت و مقامات آمریکایی پس از آغاز ناآرامی ها در سوریه با استفاده از نقش بین المللی خود یک جبهه بین المللی برای سرنگونی نظام بشار اسد تشکیل دادند. بازیگران اصلی که در این جبهه به صورت میدانی ایفای نقش می کردند کشورهای چون ترکیه، عربستان، قطر، امارات و … بودند که در کنار حمایت های سیاسی و لجستیکی آمریکا و کشورهای غربی توانستند گروه های تروریستی را منسجم کنند.

نظرات

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط پایگاه خبری تحلیلی 8دی در وبسایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد، منتشر نخواهد شد.
در حاشیه