رئیس جمهور یک صفحه نهج البلاغه را دیده و بقیه را ندیده است / ولی مسلمین را خدا تعیین می کند نه مردم

یکی از دولتمردان گفته است که مبنای ولایت از دیدگاه امام علی(ع) نظر مردم بود و دموکراسی میراث این امام معصوم است، این حرف عجیبی است، او یک صفحه از نهج البلاغه را دیده و بقیه را ندیده است.

رئیس جمهور یک صفحه نهج البلاغه را دیده و بقیه را ندیده است / ولی مسلمین را خدا تعیین می کند نه مردم

به گزارش ۸دی، سیاوش آقاجانی فعال رسانه ای استان گیلان درباره سخنان اخیر رئیس جمهوری درباره پذیرش ولایت از سوی مردم و تقطیع سخنان امیر المومنین(ع) در نهج اللاغه توسط روحانی نوشت:

کافیست یکبار به جملات تقطیع نشده حضرت علی (ع) توجه کنیم تا دریابیم که آن حضرت در مقطع پس از قتل عثمان هم به مانند بعد از فوت عمر، در برابر پیشنهاد خلافت از سوی شورا و مردم به یک دلیل اکراه داشت چون نمی‌خواست ادامه دهنده راه عمر و عثمان باشد:

«مرا رها کنید و به سراغ دیگری بروید که ما به کاری روی آورده‌ایم که دارای رنگهای گوناگون است. دلها بر آن قرار نمیگیرد… به راستی که همه جا را ابر فتنه پر کرده و راه راست ناشناخته مانده است. بدانید اگر من درخواست شما را پذیرا باشم با شما آن گونه که خود می‌دانم رفتار خواهم کرد و به حرف ملامتگرها و این و آن گوش نمی‌دهم و اگر دست از من بردارید من همانند یکی از شما خواهم بود و در میان کسانی که ولایت امور را بدو می‌سپارید من شنواتر و فرمانبردارتر می‌باشم. من اگر وزیر شما باشم بهتر است از آنکه امیر شما باشم.»

و به یاد می‌آوریم که همین حضرت امیر(ع) که از پذیرش خلافت و جانشینی عمر و عثمان با نظر شورا و مردم اکراه دارد، آن هنگام که پیامبر دنبال جانشین می‌گشت همواره پیش قدم بود و آنجا که در غدیر به عنوان جانشین پیامبر و ولی مردم معرفی می‌شود همه به او بخاًبخاً گویان تبریک می‌گویند.

گفتنی است سخنان اخیر رئیس حتی واکنش مراجع عظام تقلید را نیز در پی داشت. در همین خصوص آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی بامداد امروز در مراسم احیای شب قدر در مدرسه علمیه امام کاظم(ع) با اشاره به سخنان مطرح شده در خصوص ولایت امام علی(ع) اظهار کرد: یکی از دولتمردان گفته است که مبنای ولایت از دیدگاه امام علی(ع) نظر مردم بود و دموکراسی میراث این امام معصوم است، این حرف عجیبی است، او یک صفحه از نهج البلاغه را دیده و بقیه را ندیده است.

وی ادامه داد: ولی را باید خداوند تعیین کند و آیات در خصوص ولایت در قرآن زیاد است، شما تنها یک جمله از نهج البلاغه را دیدید و بحث کردید، یکی از مسلمات مذهب شیعه است که امام را خدا و نه آرای مردم تعیین می‌کند، ما با اهل سنت برادروار زندگی می‌کنیم، اما مذهب رسمی کشور شیعه است.

استاد برجسته حوزه علمیه قم افزود: نباید بگوییم که حاکم را رای مردم تعیین می‌کند، رسول اکرم(ص) فرمود که تعیین جانشین من با خدا است و خداوند به هر کسی که خواست، ولایت می‌دهد و کتاب‌های زیادی در خصوص غدیر نوشته شده است.

آیت‌الله مکارم شیرازی با اشاره به دموکراسی اظهار کرد: دموکراسی برای غرب است و حتی این نوع حکومت، حکومت مردم بر مردم نیست، گاهی یک نامزد با ۲۵ درصد رای از مردم به ریاست می‌رسد، در آمریکا افراد با ثروت و تبلیغات، مغز مردم را شستشو می‌دهند و رای می‌آورند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: امام با رای مردم انتخاب نمی‌شود و نباید با یک صفحه نهج البلاغه، نظام حکومتی اسلام را دگرگون نشان بدهیم.

رئیس جمهور چندی قبل به صراحت به تقطیع کلام امیرالمومنین(ع) در خطبه ۹۲ نهج البلاغه پرداخت و گفت: امیرالمومنین مبناء ولایت را نظر مردم می داند.

حسن روحانی در ادامه استناد می دهد به جمله «لمن ولیتموه امرکم» و ادامه می دهد که امیرالمومنین به مردم گفته اند هر کسی که شما انتخاب کنید به عنوان ولی و رهبر جامعه منم اطاعت می کنم و اجرا می کنم!

محمد نگینی در خصوص این سخنان روحانی در فردا نیوز نوشت:

محمد نگینی: گویی غربت امیرالمومنین تمامی ندارد. میلیون ها نفر در این ایام مشغول عزاداری در رسای امیرالمومنین هستند اما رئیس جمهورشان به صراحت به تقطیع کلام امیرالمومنین در خطبه ۹۲ نهج البلاغه پرداخت و گفت: امیرالمومنین مبناء ولایت را نظر مردم می داند.
حسن روحانی در ادامه استناد می دهد به جمله «لمن ولیتموه امرکم». و ادامه می دهد که امیرالمومنین به مردم گفته اند هر کسی که شما  انتخاب کنید به عنوان ولی و رهبر جامعه منم اطاعت می کنم و اجرا می کنم!
۱- متن خطبه ۹۲ اصلی امیرالمومنین که به صورت ناقص مورد استناد حسن روحانی قرار گرفته است بدین شرح است:
پس از قتل عثمان آنگاه که مردم هجوم آوردند تا با امام على علیه السّلام بیعت کنند، در روز جمعه ۲۵ ذى الحجّه سال ۳۵ هجرى در مدینه فرمود:
«مرا واگذارید و دیگرى را به دست آرید، زیرا ما به استقبال حوادث و امورى مى‏رویم که رنگارنگ و فتنه آمیز است، و چهره‏هاى گوناگون دارد و دل‏ها بر این بیعت ثابت و عقل‏ها بر این پیمان استوار نمى‏ماند، چهره افق حقیقت را (در دوران خلافت سه خلیفه) ابرهاى تیره فساد گرفته، و راه مستقیم حق ناشناخته ماند. آگاه باشید، اگر دعوت شما را بپذیرم، بر أساس آنچه که مى‏دانم با شما رفتار مى‏کنم و به گفتار این و آن، و سر زنش سرزنش کنندگان گوش فرا نمى‏دهم. اگر مرا رها کنید چون یکى از شما هستم که شاید شنواتر، و مطیع‏تر از شما نسبت به رییس حکومت باشم، در حالى که من وزیر و مشاورتان باشم بهتر است که امیر و رهبر شما گردم.»
۲- حضرت این خطبه را  بعد از فتنه قتل عثمان که مردم برای بیعت به سراغ ایشان می روند بیان فرموده‌اند. حضرت که عاقبت بیعت پوشالی مردم را می داند توصیه می کند باتوجه به اینکه شما بیعت تان استوار نیست سراغ دیگری بروید و ولایت کار خودتان را به آن بسپارید. منظورشان از ولایت، ولایت خداوند نیست. بلکه  اداره امور جاریه مردم است.
این بدیهی ست که هر کس می تواند سرپرست جامعه خود را انتخاب کند. ولی دلیل نمی شود هر کسی که توسط مردم انتخاب شد مقبول الهی نیز باشد. و صد البته اگر انتخاب مردم با انتخاب خداوند مغایرت داشته باشد قطعا مواخذه خواهند شد و بزرگ ترین گناه ها را مرتکب شده اند.
۳- امام علی(َع) در خطبه دیگری در خصوص پذیرش خلافت می‌فرمایند:
«آگاه باشید! به خدایى که دانه را شکافته و انسان را آفریده سوگند! اگر به خاطر حضور حاضران [توده هاى مشتاق بیعت کننده] و اتمام حجّت بر من به خاطر وجود یار و یاور نبود و نیز به خاطر عهد و پیمانى که خداوند از دانشمندان و علماى هر امّت گرفته که: «در برابر پرخورى ستمگر و گرسنگى ستمدیده و مظلوم سکوت نکنند»، مهار شتر خلافت را بر پشتش مى افکندم [و رهایش مى نمودم] و آخرینش را به همان جام اوّلینش سیراب مى کردم»
ایشان انتخاب مردم را صرفا اتمام حجت به خاطر وجود یاور می داند نه مشروعیت بخش حکومت. و علت اصلی پذیرش را عهد و پیمان خداوند می دانند.
۴- اگر مبنا ولایت نظر مردم باشد چرا اهل بیت علیهم السلام، به انتخاب مردم درباره خلفاء قبلی انتقاد کرد‌ه‌اند؟ چرا امام حسین به خلافت یزید معترض بودند؟
 اگر معیار نظر مردم باشد قطعا عمروعاص، معاویه، هیتلر واستالین ها در همراه کردن مردم با خود موفق تر بوده اند. و خب اگر مبنا انتخاب مردم باشد موسی نباید به گوساله سامری ای که مردم انتخاب کرده بودند معترض می شد.
۵- برمبنای سیره معصومین در نظریه ولایت فقیه  مردم در زمان غیبت امام معصوم جایگاه والا و تعیین کننده‌ایی در حکومت اسلامی دارند. اما از آن به عنوان مقبولیت یاد می‌شود چرا که مشروعیت حاکم اسلامی نه به رای مردم که تحقق احکام اسلامی است. از همین رو در اصل‏ پنجاه و ششم قانون اساسی مقرر می‌دارد: حاکمیت‏ مطلق‏ بر جهان‏ و انسان‏ از آن‏ خداست‏ و هم‏ او،انسان‏ را بر سرنوشت‏ اجتماعی‏ خویش‏ حاکم‏ ساخته‏ است‏. هیچکس‏ نمی‏ تواند این‏ حق‏ الهی‏ را از انسان‏ سلب‏ کند یا در خدمت‏ منافع فرد یا گروهی‏ خاص‏ قرار دهد و ملت‏ این‏ حق‏ خداداد را از طرقی‏ که‏ در اصول‏ بعد می‏ آید اعمال‏ می‏ کند. و در اصول دیگر به تبیین ولایت فقیه و شرایط ولی فقیه پرداخته است.

نظرات

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط پایگاه خبری تحلیلی 8دی در وبسایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد، منتشر نخواهد شد.
در حاشیه