حجت‌الاسلام ماندگاری:

اسم و رسم ازدواج را از خدا بگیریم/ در کدام سن، با چه کسی و چگونه در فرایند ازدواج پیش برویم؟

اگر ازدواجی که نیازش را خدا در وجودمان گذاشته، رسمش را هم از خدا بگیریم، قطعا هم وسیله تکمیل ما هم وسیله تامین ما می‌شود.

اسم و رسم ازدواج را از خدا بگیریم/ در کدام سن، با چه کسی و چگونه در فرایند ازدواج پیش برویم؟
به گزارش ۸دی به نقل از باشگاه خبرنگاران، ۲۹ اسفند مصادف با ولادت حضرت صدیقه طاهره (س) است روزی که به نام مادر و روز زن نامگذاری شد. شاید جوانان نسل امروز اطلاعات کافی از سیره زندگی حضرت زهرا (س) و چگونگی ازدواج ایشان و امام علی(ع) نداشته باشند اما آن چیزی که جوانان می‌توانند برای بهتر زندگی کردن بدست آورند با جستجو و جمع آوری اطلاعات از زندگی این فرد بزرگوار حاصل خواهد شد. به همین منظور گفتگویی را خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با حجت الاسلام والمسلمین محمدمهدی ماندگاری انجام داده که در مورد سیره زندگی حضرت زهرا(س) و چگونگی الگو قرار دادن حضرت فاطمه(س) و امام علی(ع) برای ازدواج و زندگی جوانان صحبت هایی مطرح شده که در ادامه میتوانید آن را بخوانید.
*پیامبر(ص) و امام علی(ع) چه جایگاهی برای حضرت زهرا(س) در اسلام قائل بودند؟
خدای بارک و تعالی حصرت زهرا(س) را به عنوان معجزه خود به بشر تقدیم کرد. در روزگاری که دختر را ننگ می دانستند و زنده بگور می کردند، در روزگاری که اگر به پدری خبر می دادند همسرش دختر به دنیا آورده است، پدر چهره اش در هم می شد؛ خدا دختری به پیامبر(ص) داد که مصداق انسان کامل بود. و به همه عالم فرمود اگر پیغمبران هم از این دختر الگو بگیرند ضرر نکردند. به خاطر حس الگوپذیری که خداوند در ما قرار داده است، وجود حضرت زهرا(س) را الگوی انسان کامل خلق کرد که همه مردها و زن‌ها در همه مکان ها و زمان‌ها بتوانند از این وجود نازنین الگو بگیرند. فرزندش مهدی فاطمه(عج) فرمود: “ان لی فی ابنته رسول الله اسوه حسنه”  دختر رسول خدا (س) برای من الگویی نیکوست. باید به بانوان بگویم که به فاطمه زهرا(س) افتخار کنید. فاطمه زهرا(س) می تواند نه فقط برای زنها که برای همه انسان‌ها، نه فقط برای عربها که برای همه قشرها، برای همه زبان‌ها، همه زمان‌ها و همه مکان‌ها الگویی باشد که فقط اگر از فاطمه(س) الگو بگیرند در مسیر کمال قرار می‌گیرند.
هم اسم و هم رسم ازدواج را از خدا بگیریم///گفتگو ماندگاری
*حضرت زهرا(س) چه نقشی در زندگی حضرت امیر(ع) داشت؟

ما می‌دانیم که مسیر بندگی مسیر سختی است. این مسیری مثل برداشتن وزنه ایست که نمی‌توان یک نفره برداشت. لذا خداوند ازدواج را مقرر کرده که زن کمک شوهر باشد و شوهر کمک زن. در ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س)، خودشان نقش‌هایشان را برای ما گفتند. زمانی که پیامبر(ص) سوال کردند: علی جان فاطمه چگونه همسری بود؟ فاطمه جان علی چگونه همسری بود هر دو فرمودند : «نعم العون علی طاعه الله . یاور خوبی در راه اطاعت و بندگی خداست.». یعنی حضرت علی(ع) فقط بهترین شوهر نبود بلکه در مسیر سخت بندگی خدا نیز کمک می‌کرد . زهرا(س) هم زیباترین کمک برای علی(ع) در بندگی کردن بود.

 آن‌هایی که دیر ازدواج می‌کنند در مسیر بندگی خدا دیر یارگیری می‌کنند. اگر این مسیر پرپیچ و خم را با همسر بروند خیلی قشنگ است. اگر خداوند ازدواج را برای ما مقرر کرده می‌خواهد ما در مسیر بندگی، قشنگتر بندگی کنیم. البته به شرطی که ازدواج را با نسخه خدا جلو برویم . نه اینکه اسم ازدواج را از خدا بگیریم رسمش را خودمان بچینیم. اینکه کدام سن، با چه کسی، چگونه و با چه مخارجی در فرایند ازدواج پیش برویم از خدا بپرسیم، اگر ازدواجی که اسمش را از خدا گرفتیم و نیازش را هم خدا در وجودمان گذاشته، رسمش را هم از خدا بگیریم، قطعا هم وسیله تکمیل ما، هم وسیله تامین ما و هم وسیله تفریح ما می‌شود.
*با توجه به اینکه امروزه سبک و سیاق ازدواج‌ها به گونه‌ایست که ازدواج برای جوانان سخت شده است و سن جوان‌ها روز به روز بالاتر می‌رود، از دستوراتی که اسلام برای ازدواج داده بگویید؟
خدا فرموده بود بعد از پیغمبر(ص)، علی(ع) جانشین باشد : یا أیها الرسول بلغ ما أنزل إلیک من ربک‏. پیغمبر(ص) هم حکم خدا را ابلاغ کرده بود که بعد از من علی(ع) جانشین است. بزرگترین ضربه ای که به اسلام خورد از آنجایی بود که بعد از رحلت پیغمبر(ص)، عده ای در سقیفه بنی ساعده مضمون حرکتشان این بود که خدا و رسول فرمایش فرمودند ولی ما خودمان باید تشخیص بدهیم که چه کسی باید حکومت کند.

در زندگی‌های خودمان هم وقتی ما این ضربه را به خودمان می‌زنیم که نسبت به دستورات خدا و رسول بی اعتنا می‌شویم و می‌گوییم خدا و رسول فرمایش فرمودند که باید سن ازدواج پایین باشد سن ازدواج بالا رفت و سن ارتباط پایین آمد. خدا و رسول فرمودند: گزینش عاقلانه و زندگی عاشقانه اما گزینش‌ها عاشقانه و طلاق عاقلانه شد. خدا و رسول فرمودند که ازدواج را ارزان کنید اما ازدواج گران شد و ارتباط ارزان شد.  خدا و رسول فرمودند که ساده باشد اما ازدواج تجملاتی شد و ارتباط ساده شد به طوری که هرکسی با یک گوشی موبایل در فضای مجازی می تواند به راحتی ارتباط برقرار کند. خدا و رسول فرمودند ملاک باید ایمان، حیا، نجابت، لیاقت و طهارت باشد اما ملاک خوشگلی و پولداری و خوش تیپی و خوش راسی و خوش رکابی و خوش جیبی شد و نتیجه همین می‌شود که می‌بینید. آمار طلاق بالا رفت.

حرکتی که در سقیفه انجام دادند، تشدد را در جهان اسلام رقم زد که امت اسلام یک و نیم میلیارد جمعیت مسلمان، هفتاد و دو سه فرقه شدند. بی اعتنایی به دستورات رسول و خدا و اهل بیت، باعث ایجاد این تشددها، اختلاف‌ها، گناه ها و روابط نا مشروع و نابسامانی ها در جامعه شد. به فرمایش خدا و رسول برگردیم و باور کنیم اگر اسم ازدواج را از خدا و رسول می گیریم، رسمش را هم از آن‌ها بگیریم.
هم اسم و هم رسم ازدواج را از خدا بگیریم///گفتگو ماندگاری
* با توجه به اینکه حضرت زهرا(س) الگوی زنان عالم هستند، شیوه تربیتی ایشان برای فرزاندانشان چگونه بود؟

 در تربیت ۵ تنظیم لازم داریم. ایشان زیباترین رفتار و مدیریت را برای این تنظیم‌ها انجام دادند.

رکن یک، تنظیم محبت است،  محبت عنصری است که خدا در وجود ما قرار داده است. ولی محبت این است که اولا منبع محبت الهی باشد. اگر می خواهید به شخصی، چیزی، کاری محبت به خرج بدهید ببینید اولا آیا مورد رضای خدا هست یا نه . المومن من کان حبه لله و بغضه لله و اخذه لله و ترکه لله مومن کسى است که دوستى اش براى خدا، دشمنى اش براى خدا، گرفتنش براى خدا و رها کردنش براى خدا باشد. . کسی را، چیزی را و کاری را دوست داشته باشیم که خدا اجازه می دهد . دوما ترتیب محبت ها باید خدایی باشد. خداوند در آیه ۲۴ سوره توبه می فرماید: قُلْ إِنْ کانَ آباؤُکُمْ وَ أَبْناؤُکُمْ وَ إِخْوانُکُمْ وَ أَزْواجُکُمْ وَ عَشیرَتُکُمْ وَ أَمْوالٌ اقْتَرَفْتُمُوها وَ تِجارَهٌ تَخْشَوْنَ کَسادَها وَ مَساکِنُ تَرْضَوْنَها أَحَبَّ إِلَیْکُمْ مِنَ اللَّهِ وَ رَسُولِهِ وَ جِهادٍ فی‏ سَبیلِهِ فَتَرَبَّصُوا حَتَّی یَأْتِیَ اللَّهُ بِأَمْرِهِ وَ اللَّهُ لا یَهْدِی الْقَوْمَ الْفاسِقینَ . اى پیامبر، به آنان که ایمان آورده اند بگو: اگر پدران و پسران و برادران و همسران و خویشاوندانتان و اموالى که گرد آورده اید و تجارتى که از کسادش بیم دارید و خانه هایى که آنها را خوش مى دارید، نزد شما از خدا و پیامبرش و جهاد در راه او محبوب تر است و اینها مانع رفتن شما به جهاد شده اند، منتظر باشید تا خدا فرمان خود را اجرا کند ( مؤمنانى را جایگزین شما کند که خدا از هر چیزى براى آنان محبوب تر است و به بهترین وجه در راه او جهاد مى کنند ) و بدانید که خداوند مردمى را که از مرز بندگى او خارج شوند، به سوى پیامبر و یارى دین خدا هدایت نمى کند.

حضرت زهرا(س) به بچه ها یاد دادند که در درجه اول باید خدا را دوست داشته باشید. بعد رسول خدا(ص) و بعد ولی خدا. این یعنی اولویت بندی محبت . مشکل امروز ما در محبت این است که هم خدا را دوست داریم هم دوستمان را . نمی‌دانیم کدام را بیشتر دوست دارم برای اینکه دوستمان ناراحت نشود دروغ می‌گوییم. تنظیم محبت می‌گوید باید خدا، رسول خدا و ولی خدا را بیشتر دوست داشته باشید. اگر این‌ها را بیشتر دوست داشته باشید دیگر هیچ وقت بخاطر غیر خدا دروغ نمی‌گویید و خیانت نمی‌کنید.
سوما تکمیل محبت باشد. هرجا می خواهم  محبتم را نسبت به چیزی بیشتر کنم ببینم آیا خدا مسیرش را فراهم کرده؟ در این محبت الهی، محبت به گناه و محبت به افراد حرام و کارهای حرام و اشیای حرام جمع نمی شود. یک بار سوار ماشینی شدم. راننده یک تمثال حضرت ابوالفضل(ع) بالا زده بود و یک عکس از خواننده زن زمان طاغوت پایین زده بود. موقع پیاده شدن گفتم اگر کارت گیر کند کدام یک از این عکس ها را صدا می زنی ؟ میگویی یا ابالفضل یا این خانم را صدا می زنی؟ گفت قطعا می گویم یا ابالفضل. گفتم دمت گرم. پس عکس این خانم را برای چه زدی؟ گفت برای دلم زدم. گفتم  این خانم در دلت کنار ابالفضل(ع) چگونه نشسته است. البته آن دلی که در آن این خانم را جا دادی ابالفضل از ان بیرون رفته است. چون دیو چو بیرون رود فرشته درآید. حضرت زهرا(س) به بچه ‌ها یاد داد که اگر می‌خواهید خدا را دوست داشته باشید و محبت خدا در دلتان باشد محبت به گناه و حرام نباید در دلتان باشد.
هم اسم و هم رسم ازدواج را از خدا بگیریم/کدام سن، با چه کسی، چگونه و با چه مخارجی در فرایند ازدواج پیش برویم
بعضی از مردم امروز، هم حضرت زهرا(س) و هم بی حیایی را دوست دارند . هم حضرت زهرا(س) را دوست دارند هم شراب خواری را. هم حضرت زهرا(س) را دوست دارند هم قمار بازی را. هم حضرت زهرا(س) را دوست دارند هم حرام خواری را. هم حضرت زهرا(س) را دوست دارند هم چشم چرانی را . هم حضرت زهرا(س) را دوست دارند هم رقصیدن در مجلس . چطور می‌شود؟ آن دلی که این‌ها را دوست داشته باشد حضرت زهرا(س) از ان بیرون رفته است لذا وقتی صدایش می زنند نمی‌شنود.
رکن دوم تنظیم شخصیت است: ما امروز از دو چیز ضربه می‌خوریم یک: خودبزرگ بینی، دو: خودکم بینی. حضرت زهرا(س) طوری بچه هایشان را تربیت کردند که نه خود را بزرگ ببیند نه خود را کوچک ببینند. بلکه همانطورکه هستند ببینند. به این تعادل شخصیت می گویند. لکیلا تاسوا علی ما فاتکم و لا تفرحوا بما اتاکم الله. اگر پول به دستشان رسید باد نکنند، اگر بی پول هم شدند، پوچ نشوند. اگر به مقام رسیدند باد نکند ،اگر به مقام نرسیدند هم نشکنند. اگر به آروزشان رسیدند به هوا نپرند، اگر نرسیدند هم پ‍ژمرده نشوند.
سومین تنظیم، تنظیم بین ظاهر و باطن است . بعضی ها ظاهر خوبی دارند ولی باطن ندارند که این نفاق می شود. بعضی ها بر عکس که این گمراهی می شود. بعضی ها هم ظاهر و هم باطن قشنگ دارند. تنظیم ظاهر و باطن این است که ظاهر هرگونه بود، باطن هم همانگونه شود. به بعضی خانم ها می گوییم حجابت را حفظ کن، در جواب می گویند باید دلت پاک باشد . می گویم مگر می شود در انبار یک مغازه چیزی باشد در ویترین آن نباشد ؟ اگر در ظاهر حیا نباشد در باطن هم نیست.
چهارم تنظیم ارتباطات است.خداوند در آیه ۵۴ سوره مائده می گوید یا ایها الذین امنوا من یرتد منکم عن دینه فسوف یاتی الله بقوم یحبهم و یحبونه اذله علی المؤمنین اعزه علی الکافرین یجاهدون فی سبیل الله ولا یخافون لومه لائم ذلک فضل الله یؤتیه من یشاء و الله واسع علیم: ای کسانیکه ایمان آورده اید هر کس از شما که از دینش برگردد، پس بزودی خدامردمی را می آورد که هم خدا دوستشان دارد و هم آنها خدا را دوست دارند ،اینها در برابر مؤمنین متواضع و در برابر کافران مقتدرند و در راه خدا جهاد می کنند و از ملامت هیچ ملامتگری پروا ندارند،این فضل و برتری از جانب خداست که به هر کس بخواهد و صلاح بداند می دهد و خدا وسعت بخش و بسیار داناست . یعنی هر جا ایمان دیدم زانو بزنم و هرجا کفر دیدم محکم بایستم. نه اینکه هرجا قوم و خویش و رفیق بازی دیدم زانو بزنم. الان در جامعه ما رفیق بازی و حزب بازی و همشهری بازی مردم را اذیت می کند. باید همه محور های ارتباط به این شکل باشد که هرجا ایمان باشد ارتباط برقرار شود و هرجا کفر بود استقامت شود . حضرت زهرا(س) اینگونه به بچه هایش آموزش داد که هیچ کدام در برابر کفر کوتاه نیامدند.

تنظیم بعدی تنظیم سرمایه هاست. حضرت زهرا(س) به فرزندانش آموخت که سرمایه اگر در راه خدا مصرف شود قیمت دارد و اگر در راه هر کسی دیگری مصرف شود قیمتی ندارد. چون خدا خریدار قشنگی است. ان الله اشتری من المومنین انفسهم واموالهم بان لهم الجنه یقاتلون. دختر خانم، چشم قشنگ آن است که خدا بخرد. به حاج ابراهیم همت گفتند چشمانت قشنگ است. گفت قشنگ آن است که خدا بخرد . در جزیره مجنون وقتی پیدایش کردند ترکش خورده بود. نصف سرش و چشمانش رفته بود. گفتند واقعا خدا خریدار چشمهایش بوده.

هم اسم و هم رسم ازدواج را از خدا بگیریم///گفتگو ماندگاری
* چه راهکارهایی برای جوانانی دارید که به فکر انتخاب همسر هستند؟ بهترین الگو برای انتخاب همسر چیست؟ مسئولین ما در این باره چه نقشی دارند؟
در ابتدا یک خاطره تعریف میکنم. در حرم حضرت عبدالعظیم بودم یک جوانی آمد گفت استخاره می خواهم . من از او پرسیدم برای ازدواج می خواهی ؟ گفت: بله. گفتم می شود قبل از استخاره چند سوال بپرسم؟ این دختر را برای چه انتخاب کردی؟ برای نجابتش؟ یا برای زیباییش؟ گفت : برای زیباییش. دین ما می گوید از خانواده مادری اش بیشتر تحقیق کنید. آیا تحقیق کردی؟ گفت تحقیق نکردم ولی تعریف های خوبی هم نمی شنوم. گفتم اجازه می دهی قبل از استخاره یک روایت برایت بخوانم؟ پیامبر(ص) می فرماید: از سبزه لجنزار بپرهیزید. سبزه لجنزار رنگش بسیار قشنگ است ولی وقتی نزدیک می شوید بوی لجن می دهد. یا رسول الله سبزه لجنزار چیست؟ فرمودند زیبارویانی که در دامن بی حیاها تربیت شدند. جوان گفت دیگر نمی خواهد استخاره کنید.
من ۵ کار را توصیه می کنم توصیه اول: سعی کنید پاک زندگی کنید. خدا بهم انداز است.اگر در نوجوانی ناپاک بودیم قطعا ناپاک سر راهمان قرار می گیرد مگر اینکه توبه کنیم . ۵ سال ناپاک بودید، ۵۰ سال از ناپاکی خودتان زجر می کشید و ۵۰ سال از ناپاکی احتمالی همسرتان اضطراب دارید. در جوانی پاک بودن شیوه پیغمبری است… ورنه هر گبری به پیری  می شود پرهیزکار.
توصیه دوم: تنظیم معیار کنید به قولی یا رومی روم یا زنگی زنگ. یا باور کنید دین درست گفته و می خواهید با باطن او زندگی کنید یا نکنید. نمی گویم ظاهر مهم نباشد ولی اولویت دوم باشد، سن و تحصیلات اولویت دوم باشد، وضعیت اقتصادی اولویت دوم باشد. اولویت اول را برای دیانت و لیاقت و طهارت بگذارید. امام حسن مجتبی(ع) می فرماید دو نفر متدین اگر یکدیگر را دوست داشته باشند برای هم می میرند و اگر یکدیگر را دوست نداشته باشند به هم ظلم نمی کنند. چون دین دارند.
توصیه سوم: انتخاب دقیقی داشته باشید. خوب ببینید، خوب حرف بزنید، خوب تحقیق کنید و با چشم باز انتخاب کنید. تنها جایی که گفته اند حیا و خجالت را کنار بگذارید و خوب تحقیق کنید همین جاست. هر دو طرف بستر را برای تحقیق باز بگذارند. خواهش می کنم هرکسی سراغتان آمد و خواست درباره جوانی برای ازدواج تح

نظرات

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط پایگاه خبری تحلیلی 8دی در وبسایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد، منتشر نخواهد شد.
در حاشیه